Rökning

Kan inte släppa det här, måste skriva av mig.
Jag har på sistone börjat röka igen (idiotiskt, jag vet), men jag röker inte inomhus. Jag röker på sin höjd 5 cigaretter om dagen varav 2 på balkongen.

Ikväll fick jag veta att det inte uppskattades att jag och syrran satt på balkongen, då grannen frågade om vi skulle fortsätta med det länge till, och påpekade att den förra grannen (som bodde här innan oss) minsann gick ut på gården istället.
Att vi pratade och de försökte sova är en grej, men att jag inte får sitta på min egen balkong och röka? Det gör mig irriterad! Har jag ingen rätt att göra vad jag vill på min balkong? Självklart kan jag visa hänsyn, vilket vi gjorde, men det är just själva tonfallet han hade och attityden. Vad tråkigt att hans älskade förra granne var så perfekt! Hur faaan ska jag kunna veta husets regler om ingen talar om det för mig direkt när vi flyttade in?

Jag antar då, eftersom att cigarettrök inte luktar gott och dessutom är skadligt, att bilar inte får köra förbi på gatan. De släpper ju också ut gift och stör. För att inte tala om parfym, ibland luktar det parfym i trappen så man mår illa…
Alltså, det är en sak om man vet att ens granne är allergisk/har astma eller liknande, då är det självklart att man inte röker där!

Är det inte bättre att man röker på balkongen, där röken försvinner ganska fort än att man tex röker under köksfläkten, där garanterat all rök sprids via ventilationen? Och snacket om att icke-rökare vill ha “frisk luft”. Vill man ha absolut frisk luft ska man inte bo i stan, speciellt inte centralt intill en väg som jämt trafikeras…

Jag tycker att det är jättebra med att det är förbud på krogar och restauranger, det är självklart helt okej! Men jag tycker nog att jag ska kunna göra vad jag vill i mitt eget hem. Jag kan förstå att det kan vara störande, men det är minst lika störande när deras son vaknar varannan natt och gallskriker i 20 minuter. Visst, jag störs inte av giftig gas, men ändå.
Varför ska jag visa hänsyn när ingen annan gör det? Varför ska jag se till att ingen blir störd av mig/oss, när jag själv blir störd (och inte klagar) varannan natt?

Men… jag är väl både dum, idiotisk och egoistisk…

2 comments

 1. Det finns mycket grejjer som är störande och om man nu inte klarar av att hantera olika slags störningsmoment så borde man nog flytta ut i urskogen och bo där helt ensam.

  Alltid är det någon som gnälleroch alltid är det någon som har åsikter och synpunkter på hur man ska bete sig och vad som är förbjudet. (enligt deras normer) Undrar om de själv är så bra på att sköta sig i alla lägen.

  Tänker på dom som aldrig städar i tvättstugan efter sig, som inte tar bort ludd, som bär för mycket parfym så man nästan kvävs, de som inte duschar och som luktar pyton bland folk, som smackar med ööpen mun på restaurang, som kastar fimpar, skräp, tuggummi på gatan osv osv.

  De som aldrig plockar upp sin hunds bajs, de som pratar högljutt i mobiltelefon och stör andra… det finns massor man skulle kunna gnälla på och de som gnäller mest är nog de som inte ens själv sköter allt så perfekt.

  De som gnäller på dom som röker på sin EGNA balkong är ett exemepl. Precis det du råkat ut för.
  Visst, jag kna förstå om folk störs av rök men var ska man som rökare röka nånstans? Måste den grannen sitta på sin balkong just då? Jag är rökare. jag kan ta en rökfri krog. helt okej att gå ut men på min gene balkong borde jag få röka och man MÅSTE få sitta och fika med sina vänner på sin egna balkong. Det kan omöjligtvis finnas några speciella regler där du bor … OM nu inte bostadsföreningen/hyresförening har bestämmelser.. men att grannar sätter upp sina egna regler. Näpp, det är helt fel. Men jag har förstått nu att du pratat med grannen så hoppas det löste sig.

  bara några tankar kring det hela. Skulle min granne klaga på mitt rökande så skulle jag ändå fortsätta röka; för de tär min rätt..på min egna balkong.

Comments are closed.