Stadgar vs Djurskyddslagen

Som jag skrev i gästboken

Örebro Katthems stadgar
1§ Föreningen Örebro Katthem är en ideell förening med följande syfte:

a. Att arbeta för att kattens rättsliga och sociala status förbättras.

b. Att hjälpa övergivna och nödlidande katter genom att ta in dem i verksamheten eller på annat sätt som är tillrådligt och görligt. (lämpligt och möjligt).

c. Att när katten är intagen i verksamheten, se till att den får den vård som skäligen kan erfordras.

d. Att när kattens hälsotillstånd så medger, placera den i ett nytt hem, med kontrakt där ägaren bl a förbinder sig att väl vårda katten. En adoptionsavgift för katterna erlägges av köparen vid leveransen, enligt styrelsebeslut.

e. Att ge råd om skötsel av katter och därvid särskilt upplysa om nödvändigheten av id-märkning samt kastrering av både han- och honkatter för att få ner kattbeståndet. Upplysa även om vikten av vaccination mot kattpest och kattsnuva.

f. Att samarbeta med allmänhet och polis vad gäller förlorade och upphittade katter, för att om möjligt återplacera dessa hos rätte ägaren.

g. Att avlivning av katt endast får ske vid obotlig sjukdom eller om katten är så svårt skadad att den inte kan få ett fullvärdigt liv. Avlivning skall alltid ske av och i samråd med veterinär. Att vara rädd och skygg är ingen sjukdom.

Djurskyddslag (1988:534)
2 § Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om villkor för eller förbud mot viss djurhållning. Lag (2007:362).

9 § Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär, eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart. Lag (2003:1077).

10 § Det är förbjudet att göra operativa ingrepp på eller ge injektioner till djur i andra fall än när det är befogat av veterinärmedicinska skäl.

11 § /Träder i kraft I:2010-01-01/ En veterinär eller någon annan som tillhör djurhälsopersonalen enligt lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård ska anlitas, om någon av följande åtgärder behöver vidtas:
1. operativa ingrepp på eller injektioner till djur,
2. annan behandling i syfte att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller skada hos ett djur, om behandlingen kan orsaka lidande som inte är obetydligt, eller
3. behandling under allmän bedövning eller under lokal bedövning genom injektion.