Tror jag räddade humlan

Den här sommaren kommer att gå till världshistorien. Det har varit (är) VARMT (26-32°C) den här sommaren. Vi har sammanlagt haft två dagar av regn, sedan i början på maj.

Vi har haft eldningsförbud i två omgångar, varav den senaste infaller sig just nu. Jag älskar ju värme, men jag får dåligt samvete samtidigt, för det blir så uppenbart hur vi förstör vår jord. Dock kan vi inte styra vädret, så jag försöker njuta ändå.

Anyhow,

Erik berättade att han sett en hel drös med döda eller döende humlor. Jag gick ut, efter att ha blandat ihop sockervatten, och såg samma ca ett 40-50-tal humlor liggandes på rygg i det torra gräset, samt på asfalten..

Efter noggrant spanande hittades två levande rackare. Den ena hade troligen redan gett upp. Jag tog upp den med handen två gånger, men vägrade dricka när jag satte ner den. Den andra slörpade i sig som bara den och försvann sedan. Antar att den piggnade på sig och flög iväg. Hoppas det iallafall.

Önskar bara att jag gett dem sockervatten innan, så fler hade haft chansen till överlevnad. Men jag gör så gott jag kan. Hellre en som överlever än ingen alls.

Jag har även tagit ut glasslådor med vatten i, som jag hoppas att andra djur kan dricka ur om de känner för det.

Nu finns det ju en massa orsaker till att bi-kolonier dör, men jag tror främst på torkan i det här fallet. Det finns knappt några blommor kvar, för de flesta är döda (uttorkade). Vi har sammanlagt haft två dagar av regn, sedan i början på maj.

Om ni inte vet varför bin och humlor är viktiga, så tycker jag att det är hög tid att läsa på. Annars kan ni kolla på den animerade filmen “Bee Movie” (älskar den!), för att verkligen förstå.

Kommentera